Blog

Hoe neemt u de beste verkopers aan?

by Teun Westerdijk in Werkgever artikelen 03/10/2017 0 comments

U denkt wellicht dat de interviewtechnieken voor het interviewen van een salesmedewerker even effectief zijn bij het aannemen van een medewerker voor een andere functie. Dit is natuurlijk niet het geval.

Waar gewone vragen niet werken

Verkopers moeten voor werk een positieve houding en mind-set hebben omdat ze met deze mind-set meer of makkelijker verkopen. Salesprofessionals worden iedere dag ondervraagd door klanten die ge├»nteresseerd zijn in het product dat ze verkopen. Om het product te verkopen moet een goede verkoper op iedere vraag het beste antwoord geven – als ze dit niet doen verliest de klant zijn interesse. Tijdens een interview zijn deze salesprofessionals geneigd om op iedere vraag een slim en doordacht antwoord te geven. Om deze reden zijn conventionele vragen niet genoeg om de gemiddelde verkoper te onderscheiden van een goede verkoper.

Wanneer goede salesmedewerkers moeten worden aangenomen is het nodig om vragen te stellen die onconventioneel zijn. Het is hierom aan te raden dat u alle vragen voorbereid heeft voordat een sollicitatiegesprek begint.

De kandidaat voorstellen aan meerdere werknemers

Bij Toekomstwerk adviseren wij u dat de beoogde kandidaat wordt voorgesteld aan verschillende mensen uit de organisatie die uiteindelijk moeten werken met deze kandidaat. Dit is het makkelijke gedeelte van het selectieproces. Het moeilijke gedeelte is om de juiste vragen te stellen aan een kandidaat. Veel bedrijven stellen normale vragen zoals: vindt je het erg koude acquisitie te plegen? Zou je het erg vinden om de resultaten te presenteren voor de salesmanager? Wat zijn uw sterktes en zwaktes? Deze vragen leiden vaak tot dezelfde soort antwoorden en de kandidaat kan deze makkelijk beantwoorden. De vragen hierboven gaan niet de slechte van de goede verkopers onderscheiden.

Interview techniek

Bij Toekomstwerk hebben wij een aantal selectietechnieken om de beste kandidaat te selecteren:

  • Een goede structuur in het gesprek is belangrijk om alle facetten te bespreken die belangrijk zijn voor de organisatie.
  • In een interview is het van belang dat wordt gekeken naar het gedrag van de kandidaat. Dit kan gedaan worden door het vragen van open en gesloten vragen. Het is ook aan te raden dat vragen worden gesteld op een andere manier. Hierdoor moet de kandidaat nadenken om consistent te zijn in zijn antwoorden.
  • Laat verschillende mensen uit de organisatie de kandidaat interviewen. Salesmedewerkers en managers hebben een andere kijk op bepaalde aspecten, hierdoor kan voorkomen worden dat een slechte kandidaat wordt aangenomen omdat hij aardig wordt bevonden.
  • Contacteer altijd de referenties die de kandidaat opgeeft. De voormalige werkgevers kunnen bevestigen of ontkrachten wat de kandidaat heeft gezegd in het sollicitatiegesprek.
  • Tijdens een sollicitatie gesprek is het van belang om niet alleen vragen te stellen. Het is aan te raden om de kandidaat een test te laten doen die moet uitwijzen of de kandidaat de kennis en vaardigheden bezit die nodig zijn om zijn functie uit te voeren.

Toekomstwerk

Wij geloven in het delen van kennis. Wanneer u meer vragen heeft over selectietechnieken kunt u contact opnemen via het e-mailadres: info@toekomstwerk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.